Ubi kayu rebus cicah sambal ikan bilis....sedap kan bunyinye....hihi
Bahan-bahan:
1) Ubi kayu aka tapioca. Kalu dok oversea, cube cari kat kedai paki. derang suke makan ubi kayu ni.
2) Sedikit garam
3) Cili kering
4) Bawang merah
5) Bawang putih
6) Ikan bilis
7) Garam
8) Gula
9) Asam jawa
*harap maklum. Kat sini I tak kasi exact amount becoz I assume sume reader yg suke masak mmg dah pandai nk agak bahan kan? Recipe I ni recipe biase je...
Cara-cara:
1) rebuskan cili kering tu dulu dgn air mendidih.
2) potongkan ubi kayu including buang die punye kulit.
3) rebus ubi dgn garam dlm air masak perlahan-lahan
4) toskan cili yg direbus tadi. masukkan dlm blender
5) potong bawang putih, merah. masukkan dlm belnder bersama cili tadi dan blend kan die sampai lumat. jgn lupe taruk air masak dl.
6) masakkan cili paste tadi sampai die naik minyak.
7) masuukan ikan bilis.
8) taruk garam, gula dan air asam jawa secukup rasa.
9) toskan ubi kayu tadi setelah ia masak dan servekan dgn sambal ni tadi
* bly juga di saji dgn gula merah bersama kelapa parut....masyuk!!!
Ini bkn gamba dari collection I. Ubi rebus dah abis pagi tadi jd tak sempat nk snap.
yayy! thank youuu!:D
ReplyDeletei love your recipes cz they're yummy and can find the ingredients here!
and yeyi suka:p